Blog – AtelierHuiswerkBuren
 • De laatste tijd spreek ik nogal wat mensen die graag zouden willen schilderen. ‘Zouden willen’? Waarom beginnen ze niet gewoon?

  Waarschijnlijk begint het al vroeg. Het onderdrukken van je talenten. Kinderen schilderen eigenlijk het liefst met alles. Het eten in hun bord wordt over de tafel gesmeerd, modder op de muur, tandpasta op de spiegel… De meeste pogingen worden direct de kop ingedrukt. Want het is vies, of er wordt iets vies. Eigenlijk jammer, maar niet onoverkomelijk als je je kind dan maar wel een alternatief biedt. Schortje om, plastic kleed op tafel en de potjes vingerverf open.

  Zo blijkt het toch niet te gaan. Als ik een paar dagen les mag geven op de basisschool in Buren, is het gros van de kinderen echt heel blij als ze mogen schilderen met kwasten en verf. Dat doen ze echt ‘nooit’. Eerlijk gezegd, denk ik dat dat wel klopt. Want ze hebben moeite met cirkels schilderen en zelfs de basale mengtechnieken beheersen ze lang niet allemaal. Wel weer fijn voor mij: ik kan ze wel iets leren!

  In Buren geef ik meestal workshops aan groepjes volwassenen. Feestje voor een van de zussen die vijftig wordt, jaarlijkse uitje van de roeiclub, afscheid van een leuke medewerker/ster. Voor mij zijn dat de leukste groepen. Er zitten namelijk altijd mensen bij die zeker weten dat ze niet kunnen tekenen of schilderen. Geen greintje creativiteit kennen ze zichzelf toe. Natuurlijk is dat niet waar. Iedereen heeft creativiteit, de mensheid had anders niet bestaan. Alleen je moet het jezelf wel gunnen. Gewoon proberen. Niet meteen van alles willen, maar voorzichtig proberen. Vooral zo’n wulpse of bourgondische dame vraagt weinig techniek, maar vooral veel fantasie.

  Inmiddels snap ik wel beter waarom mensen bang zijn dat het mislukt. Als je iets nog nooit gedaan hebt of heel lang geleden wel eens geprobeerd hebt, is zo’n wit vel erg wit! En zelfs als er dan een prachtig wulps vrouwtje op het doek staat, kunnen mensen nog aarzelen om het schilderij de finishing touch te geven, meestal een glaasje wijn of een leuk parelkettinkje. Gelukkig lukt het me meestal wel om ze over alle drempels heen te helpen en ze echt zelf aan het werk te zetten.

  Zelf wil ik heel graag meer ervaring opdoen met modeltekenen. Het kwam er heel lang niet echt van. Terwijl ik toch spiegels zat in huis heb. Jezelf heb je immers altijd bij je? Maar natuurlijk had ik ook een drempeltje. Nee, niet omdat ik dacht dat ik het niet kan. Ik snap best dat ik het niet zomaar kan, maar ik weet zeker dat ik het kan leren. Er is een heel ander mechanisme werkzaam. Ik ben niet preuts. Echt niet. Maar als ik na enkele avonden model schilderen een model met spijkerbroek heb, teken ik zoveel losser als anders. Duidelijk gevalletje van gêne. Zonder kijken kun je niet tekenen, en een model moet je dus echt uitgebreid bekijken om vast te leggen. Daar moet ik nog steeds een beetje aan wennen.

  Moet jij ook ergens aan wennen? Wil je wennen aan het idee dat je kunt schilderen? Je bent welkom in mijn atelier in Buren om het uit te proberen.

  Kijk bij het assortiment workshops of neem contact op voor een mini oefenles.

   

   

 • Olieverf is toch altijd vet? Dat valt wel mee. Natuurlijk, de pigmenten zijn opgelost in een vette substantie. De meeste verf voelt als een stevige pasta. Om lekker te schilderen, meng je de verf met een medium of oplosmiddel. Het medium verdampt langzaam bij het drogen van het schilderij. Dat medium kan zijn olie of terpentijn of een mix van beide. Als je de olieverf zo uit de tube haalt of mengt met terpentijn is het minder vet dan als je het mengt met olie.

  (meer…)

 • Een hele avond tekenen. Het model kiest zelf een houding en blijft daar meer dan 7 minuten in stil zitten, liggen, staan. Echt ideaal om te oefenen met kijken. Eh tekenen.

  Potlood of houtskool?

  Op basis van de informatie: ‘Neem tekenmateriaal mee’ heb ik een potlood en papier mee. Gelukkig ook wat tekenkrijt en een gummetje. En een heel klein stukje houtskool.

  De resultaten van mijn eerste keer modeltekenen staan hier. Ik ben benieuwd of jullie kunnen zien waar mijn voorkeur ligt.
  (meer…)

 • Ja, ik ben verliefd. Op een waggelend monster dat over zijn eigen oren struikelt. Een basset van enkele weken is de nieuwe huisgenoot van vrienden en de eerste week heb ik al even met hem mogen knuffelen. Wat is zoiets toch oneindig vertederend en lief. Wat roept het bij jou op, als je zoiets liefs ziet? Wat het bij mij oproept, mag duidelijk zijn. Ik wil het dier graag schilderen! Eerst maar eens een voorzichtige schets met aquarel. Dat smaakt naar meer!

  (meer…)

 • De wereldwinkel in Culemborg bestaat 45 jaar en dat mag best gevierd worden. Heel veel vrijwilligers zijn betrokken bij deze organisatie in fair trade en jaarlijks organiseren ze een uitgebreide borrel om iedereen te bedanken voor hun inzet. Dit jaar is een jubileumjaar en is het echt een feestje: op de Zorgboerderij de Witte Schuur verzamelen de vrijwilligers zich. Wat ze precies gaan doen, weten ze niet, maar het is al leuk om een rondleiding te krijgen op de Zorgboerderij en te mogen winkelen in het uitgebreide assortiment van de winkel. Na de koffie met versgebakken appeltaart lopen ze naar een ander gebouw op de boerderij.

  Nee, toch. Wat doen jullie ons aan?

  En inderdaad, in de grote ruimte staan 25 schildersezels klaar. Het gezelschap van grotendeels dames loopt aarzelend rond in de ruimte. Een aantal mensen spreken mij aan. De een vertelt dat ze echt niet kan tekenen en hoopt dat dat geen probleem is. Ik kan haar geruststellen. Schilderen van een wulpse dame kan iedereen! Een ander vertelt dat ze jaren heeft geschilderd en ik vraag haar of ze ook dit soort ‘cartoonachtige’ figuren heeft geschilderd. Het blijkt dat ze vooral ‘naschilderde’, die ervaring komt haar vast ook vanavond van pas.

  Who is afraid of red, yellow and blue.

  Gewoon doen

  Als ook de laatste vier mannen een plekje hebben gevonden, vertel ik kort wat de bedoeling is van de workshop. Ik leg uit dat ze van de drie kleuren, rood, wit en geel zelf een huidskleur kunnen mengen. Ik raad ze aan om dat direct op het schildersdoek te doen. We schilderen een ‘wulpse dame of heer’. Dat betekent dat we niet moeilijk doen met neuzen, oren of ogen. Alles is goed, als het maar een portret wordt waar je vrolijk van wordt. Ik laat zien aan de hand van een voorbeeld wat de stappen zijn om te schilderen. Al heel snel wordt het stil. Op een paar mensen na, begint iedereen voorzichtig te mengen op het doek. Soms help ik even met de kleur. Vooral als het gezicht heel roze is.  Niet iedereen heeft opgepikt dat ook geel nodig is om een naturel huidkleurtje te krijgen. Na een kwartier is iedereen ontspannen aan het schilderen. De meeste proberen echt een kunstwerk te maken. En heel vaak zie je de maker of maakster duidelijk terug in het schilderij door de kleurkeuze of de manier waarop de haren over het gezicht vallen.

  Het meisje in de rode jurk.

  Mooi werk

  Binnen een uur staan er prachtige dames op het doek. Een paar schilderijen springen er echt uit. Deze mensen hebben eerder geschilderd of zijn gewoon een natuurtalent. Wat ik zo leuk vind is dat de schilders mij bedanken voor de leuke workshop. Bijvoorbeeld een mevrouw die vroeger zelf exposeerde met haar meisjesportretten met beer. Ze was helemaal vergeten hoe ontspannend schilderen is. Ze gaat het schilderen weer oppakken als hobby.

  Lachen om kunst

  Als dank voor mijn inzet krijg ik ook een cadeau met een knipoog. Het is het boek Humor, 101 jaar lachen om kunst. Een uitgave van het Frans Hals Museum over de geest van dada in de Nederlandse kunst van 1616 – 2017. Een boek vol inspiratie.

  Als de vrijwilligers langzaam weglopen naar het volgende programmaonderdeel, zijn ze allemaal vrolijk en tevreden. Dat doet schilderen met je: het ontspant en stelt je open voor nieuwe indrukken. En het is niet eng. Hooguit als de schilderjuf zegt dat je vaak jezelf schildert. In dat geval kun je altijd nog zorgen dat je er onherkenbaar op staat.

  Zo ben ik onherkenbaar.

  Uitje op de Witte Schuur

  Het uitje op de Witte Schuur wordt afgerond met een rondleiding en een buffet verzorgd door slagerij Knobbout. Wil je ook zo’n feest organiseren met je vrienden, familie, of bedrijf? Dat kan. Neem contact op met Conny van Herwijnen van de Witte Schuur of mij!

   

   

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

 • Doe eens gek, dat is zooo jaren zestig. Toch is het ook in deze tijd een belangrijke manier om vooruit te komen. Loop je vast? Blijf je in kringetjes rond draaien? Het lukt maar niet om er anders naar te kijken. Dan wordt het tijd om er de draak mee te steken. Als je om jezelf moet lachen, kan je je ineens wel bedenken hoe je verder kunt.

  Improviseren

  Gisteren mocht ik deelnemen aan een lezing van Macoen Hopstaken over improvisatie theater (in Buitenhuis Buren georganiseerd door BNI-Mars). Je weet wel, de Lama’s in het kwadraat. Met als doel om te kijken hoe je in je dagelijkse werk de tips van het improviseren kan toepassen. Een waardevolle avond met heel veel wijsheden. Ik ga ze niet allemaal uitleggen. Dat kan Marcoen veel beter. Maar ik wil ze wel noemen, omdat ze zo simpel en vanzelfsprekend zijn. En ze kunnen je in het dagelijkse leven echt verder helpen.

  Het leuke is dat ik ze heel vaak toepas als ik schilderles geef. Schilderen is namelijk best eng. Net als op een podium staan. Dus het is belangrijk om een veilige plek te creëren, waar mensen fouten mogen maken.

  Zeg: Ja en …

  In het dagelijks leven kom je ze zo vaak tegen: de ja-maar-zeggers. Heel verantwoord en kritisch. Alleen slaat dat ja maar wel alle creativiteit dood. Natuurlijk zijn er weleens beren op de weg. Laat de beer je uitdagen om op een betere manier verder te gaan: dans met de beren op je weg. Dus als een cursist tegen  mij zegt: ‘Ja, maar ik kan niet tekenen?’ Dan zeg ik: ‘dat is mooi, want als je schildert, hoef je niet te kunnen tekenen.’ En meestal is dat al genoeg om gewoon te beginnen.

  Laat de ander stralen

  Wat een genot om mensen te zien stralen. Mensen die bij mij schilderen krijgen alle ruimte om zelf aan de slag te gaan. Natuurlijk vind ik het leuk om te helpen. Maar als ze vragen om te helpen, doe ik dat op een kladje. En dan schilderen ze het na. Ze maken echt hun eigen schilderij. Dat levert zoveel meer op voor ons beiden.

  Plan niet meer dan nodig

  Wat wil je precies schilderen? Dat is eigenlijk niet de goede vraag om te beginnen. Zonder enige ervaring kun je niet verwachten dat je direct het meisje met de parel van Vermeer schildert. Als je gewoon begint en geniet van het mengen van kleuren en het schilderen van vormen, wordt het vanzelf je eerste eigen kunstwerk. En meestal is het veel mooier dan je ooit had verwacht.

  Fouten maken mag

  Als je schildert, dan is eigenlijk elke fout een cadeautje. De fout dwingt je om nog eens goed te kijken naar je werk. Is het echt fout? Of past het juist in je werk. Achteraf zijn de zogenaamde fouten de spannendste stukjes van je schilderij.

  Playfulness

  Schilderen is een serieuze zaak. Zelfs een complete bachelorparty is doodstil als de meiden eenmaal gegrepen zijn door de simpelheid van het schilderen. Toch moet je jezelf ook tijdens het schilderen niet te serieus nemen. Natuurlijk mag je jezelf verliezen als het lekker gaat. Maar zodra het hapert, wordt het tijd om even afstand te nemen van je eigen werk. Loop een rondje. Lach om de vondsten van je medeschilders en kijk of je zelf ook iets aan je werk kan toevoegen waardoor je vrolijker wordt. Bij de schilderijen van de Wulpse vrouwen is dat natuurlijk niet zo moeilijk. Een wijnglas dat bijna omvalt of een torenhoge knot doen wonderen.

  Even serieus

  Wat Marcoen Hopstaken voor elkaar krijgt op zo’n avond is zeer bijzonder. Hij laat de hele groep luisteraars oefenen met de tips. En opeens gebeurt er iets. Het zijn geen loze tips, het zijn echt handvatten om je gedrag en je manier van denken te veranderen. Al begin je ‘maar’ met de eerste tip: ‘zeg ja en…’ Als je het voor elkaar krijgt om bij elk nieuw idee te bedenken hoe je het kan verbeteren in plaats van af te kraken, dan krijg je een veel leuker leven.

  Bewaren