Er zit leven in – les 6

Niet de meest uitdagende opdracht, lijkt het. Een stilleven tekenen. Toch is het dat juist wel. Deze opdracht van Siegfried Woldhek helpt je om je meest dierbare vakantieherinnering vast te leggen voor altijd. Zelfs als je de uiteindelijke tekening weggeeft – of opstuurt voor de prijsvraag (zie onderaan dit blog), dan is de tijd die je besteed hebt aan het vastleggen van een stukje van je vakantie voor altijd in je geheugen gegrift.

Stenen schilderen

Een stilleven is meestal een ‘stil’ leven, een geënsceneerd beeld met een verhaal. Zo’n verzameling van schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en omgevallen glazen vormt bijvoorbeeld een waarschuwing tegen de ijdelheid en zinloosheid van aards bezit. Of een stapeltje stenen drukt eeuwigheid uit. Als wij op vakantie gaan, gaat er altijd wel iets mee om te tekenen. Soms alleen een potlood en een gummetje, soms een hele kist met aquarelverf en kwasten. De stenen die wij op vakantie verzamelden eindigden echter meestal zelf als ‘kunstwerk’.Bij atelier huiswerk buren

Zoete herinneringen

De onderstaande stoel is al lang ter ziele, maar ik weet nog steeds hoeveel plezier we met deze stoelen hadden met kamperen. Aan de rechterkant in de armleuning zat een zakje om je glas wijn of je blikje bier in te zetten. Vooral de mannen vonden dat heel stoer. Meestal hadden we er maar een of twee mee en werd er om gevochten wie erin mocht zitten. Sterk waren ze niet, want als je tijdens zo’n gevecht ineens met zijn tweeën in de stoel zat, scheurde de stof.

Delen

Heb jij al geprobeerd om de lessen en tips van Siegfried Woldhek toe te passen? Als ik google op stilleven en vakantie kom ik wel leuke dingen tegen, maar die zijn al wat ouder. Bijvoorbeeld een peper en zout stel van Henk van Andel uit 2012.  Laat het zien op internet en laat het weten via Facebook. Het lijkt me leuk om van elkaars schetsen te leren. Wil je zelf leren schilderen? Begin dan gewoon bij les 1 of kom langs in Buren.

Prijsvraag

Wist je dat er ook een prijsvraag aan de lessen van Siegfried Woldhek is verbonden? Je kunt er een workshop van Siegfried Woldhek mee winnen. Stuur je vakantietekening voor 31 augustus naar:
NRC Handelsblad,
Redactie Lux,
Postbus 20673,
1001 NR A’dam.