Ga er bij liggen – les 9

Het leuke van wolken schilderen is dat het altijd klopt. Wolken bewegen en veranderen, dus lijken ze altijd. Siegfried Woldhek laat in zijn negende les zien waar je op moet letten. Er zijn wel wat basisdingetjes die maken dat wolken ook echt op wolken lijken. De wulpse vormen en uitstulpingen die maakt dat een wolk ergens op lijkt, zie je bijvoorbeeld – bijna – nooit aan de onderkant van een wolk. De lucht lijkt wel opgebouwd uit lagen waar wolken opdrijven als op een plas water. En het oppervlak van vloeistof is bijna altijd vlak… Tenzij het stormt.

Om wolken te schilderen moet je vooral heel goed kijken. Een zomerse dag, picknicken in een bloemenweide en daarna heerlijk op je rug naar boven kijken. Wat zie jij? Ik zie een schaap….

Als je dan zelf wolken schildert en probeert de kleur van al die tinten wit en grijs te vangen, blijkt dat lang niet genoeg. Geel, rood, grijs…veel meer kleur dan dat je eerst dacht.


Niet onbelangrijk is om steeds te bedenken wat je wilt met je wolkenlucht. Bob Ross – net voor het eerst een instructie filmpje bekeken – laat zien hoe je wolken schildert met scherpe randjes van boven en weglopende lijn en van onder. Maak de wolk wel eerst af voor je de volgende ervoor zet, want daarna lukt het niet meer.

En ik weet dankzij al deze lessen ineens hoe ik Iris en Sandra verder kan helpen. Niet alles tegelijk is een tip die ik vaak geef, maar bij wolken schilderen heel belangrijk blijkt.

Bewaren