Het gaat om jou – les 7

Het is niet zo moeilijk om origineel te zijn als je iets maakt. De voorwaarde is dat je het maakt vanuit je hart. Als je van bloemen houdt, er uren naar kan kijken en ze probeert te schilderen, schilder dan wat je daar zo mooi aan vindt. Overdrijf desnoods een beetje. Maak roze rozen nog rozer, rode klaprozen nog roder. Siegfried Woldhek schrijft het ook in zijn les 7: Kopieer de werkelijkheid niet te precies, maak dan maar een foto. Zorg dat je zelf bepaalt wat je schildert. Heb je nu het idee dat je echt niet weet waar je moet beginnen, dan zou ik nog eens rustig alle lessen van Siegfried doorlezen. Of een beetje googelen. Deze vrolijke belg laat je zien hoe je een roos schildert. Echt het zijn niet meer dan een opeenstapeling van vlekjes. Wel met de juiste kleur op de juiste plaats. Je kunt natuurlijk ook altijd bij mij langs komen.

Mijn woorden

Zelf schilder ik het liefst iets waar ik door wordt ontroerd of van houd. Mijn eigen kinderen, goede vrienden, dieren. Als ik ze dan schilder, vind ik het niet belangrijk dat ze precies lijken, maar wel dat je ze herkent in hun zijn. Die lieve blik of die brutale grijns, wil ik wel graag vastleggen. Het is ongeveer het eerste wat ik vertel als mensen bij mij komen schilderen. Probeer niet de werkelijkheid precies vast te leggen, maar probeer dat waar jij van houdt vast te leggen.

Bonte schapen

Een voorbeeldje? Je hebt schapen in allerlei vormen en kleuren en een daarvan is ‘bont’. Mijn eerste ‘bonte’ schapen waren ook echt bont.