Hoopvol jaar

Zonder hoop. Wat is een mens zonder dromen, zonder verlangens, nieuwsgierigheid? Leven is ontdekken, elke dag iets nieuws ervaren. Is dat misschien de bron van ons bestaan? Ga naar buiten en beleef door te leven.

Met zoveel plezier weer het oude jaar aan een lange tafel gegeten met vrienden. We doen het elk jaar. Ik schrijf er vaker over. Toch is elk jaar weer anders. Nu was het bij ons. Extra fijn. Ons gastvrije huis plooit zich om de gasten. De zitkamer is even eetkamer met heel veel tafel. In de eetkamer starten we met koffie en de eerste drankjes terwijl iedereen langzaam binnendruppelt. Vrolijke gasten met allemaal iets bij zich. Amuse uit Wageningen, soep uit Emst, stamppotten uit Wouw, Apeldoorn en Buren, toetjes uit Sint Antonis en voor bij de champagne hapjes uit Wijchen. Maar eerst flappen en oliebollen.

De hardware is goed geregeld. Spullen zat. Eten genoeg. En verhalen genoeg. Het lijkt wel een kippenhok! We hebben elkaar dit jaar veel te vertellen. Waar heb je het over met vrienden die je bijna je hele leven kent? Nieuwe ontwikkelingen met werk, kinderen in allerlei fases tussen middelbare school tot net aan het werk en beginnend samenwonen. Onmogelijk om alle verhalen bij te houden als je elkaar door het jaar heen niet zo vaak ziet. Ergens bij de koffie ontdekt een van mijn vriendinnen een foto op de kast. ‘Dat lijken wel de gordijnen uit onze oude opkamer’. En inderdaad op de kast staat een foto met een grote groep kinderen. Echt een foto van alle kleinkinderen uit een groot gezin. Dat is het niet. Het zijn onze kinderen. De kinderen van de clan. Dat jaar was Wijchen er niet bij, dus drie ontbreken. Het is nog best puzzelen om te achterhalen wie wie is. Wat een trots bezit. Het voelt echt als familie. En dat kunnen de kinderen – nu allemaal elders op hun eigen manier oudjaar aan het vieren – beamen.

Vanuit die veilige basis, rijk aan liefde en vriendschap, is het niet moeilijk om de wereld aan te kunnen en in 2017 weer nieuwe stappen te zetten. Ik gun iedereen zo’n warme start en heel veel liefde in 2017.

En natuurlijk een creatief 2017.

Nieuw jaar
Een creatief 2017

Nabrander

Elk jaar is anders, en dat is maar gelukkig. Vorig jaar was het het eerste jaar zonder dierbare (schoon)zussen. Dat rouwe verdriet van toen heeft een zacht randje gekregen. Tijd heelt? Het helpt wel. Iedereen die dit jaar een lief heeft verloren wens ik warmte, hoop, liefde, rust en heel veel tijd.

Bewaren

Bewaren