Kraaloogjes en veren – Les 5

De merels hippen bij ons zo de deel in. Op zoek naar hondenbrokken. Olijf laat vaak een restje van haar ontbijt staan en merels hebben dat snel door. De hond vind het geen probleem als de merel uit haar bak pikt. Echter, als er een dikke houtduif in de tuin landt, dan schiet ze daar direct op af. Ze heeft blijkbaar dezelfde voorkeuren als het baasje.

Als ik stil blijf zitten, kan ik de merel uitgebreid bekijken. En nu ook tekenen, dankzij Les 5 van Siegfried Woldhek. Meestal pak ik een foto om een vogel te schilderen. Kippen heb ik al zo vaak bekeken, die kan ik ook uit mijn hoofd. Merels had ik nog niet eerder geprobeerd.

 

Hollandse Blauwe. Een blauwe kip.

Het lukt me nog steeds niet om met Google mensen te vinden die hun uitprobeersels naar aanleiding van de lessen van Siegfried delen op het internet. Ik kom wel andere pareltjes tegen. Zoals de schetsen van Mars Gremmen, een fanatiek vogelaar, die na zijn zoektocht naar vogels een Roodborsttapuit probeert te tekenen. Best goed gelukt, vind ik. Hij vind het moeilijk en is ietwat jaloers op de beroemde Jacques P. Thijssen, die de vogels eerst ving om ze goed te kunnen bestuderen. Tsja, dat gaat natuurlijk erg ver. Maar als je een dode vogel vindt, gebruik hem dan wel als voorbeeld. Dat is ook een van de tips in de vijfde les van Siegfried Woldhek. Een dode vogel kun je rustig van alle kanten bekijken.

Maar of het nu echt belangrijk is dat je precies weet hoe het vogeltje eruit ziet? Denk aan les 2. Ook hier geldt dat je met een paar goed geplaatste lijntjes en vlekjes zelf heel goed kan bedenken hoe de vogel eruit ziet en zich beweegt. Van de schetsen van Erik van Ommen word ik bijvoorbeeld helemaal stil.