Laagje voor laagje #schildertip – AtelierHuiswerkBuren

Olieverf is toch altijd vet? Dat valt wel mee. Natuurlijk, de pigmenten zijn opgelost in een vette substantie. De meeste verf voelt als een stevige pasta. Om lekker te schilderen, meng je de verf met een medium of oplosmiddel. Het medium verdampt langzaam bij het drogen van het schilderij. Dat medium kan zijn olie of terpentijn of een mix van beide. Als je de olieverf zo uit de tube haalt of mengt met terpentijn is het minder vet dan als je het mengt met olie.

Laagje voor laagje

​Meestal zet je een olieverf schilderij ‘gelaagd’ op. Het zou erg knap zijn als je in een keer alles netjes op het doek krijgt. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Zie het als boetseren. Je zet eerst een grove schets op, zodat je weet wat je allemaal op het doek kwijt wilt. Daarna ga je langzaam details toevoegen en het beeld vervolmaken. Hoe meer lagen, hoe spannender het schilderij wordt. Lippen zijn nooit alleen maar rood, ogen alleen groen. Juist door meer kleuren over elkaar heen te gebruiken krijg je een reëlere weergave. ​

 

Hoe deze opbouw eruit ziet, kun je zien aan onderstaand voorbeeld. Kijk naar dit meisje… het schilderij is nog lang niet af, maar ze begint je al aan te kijken!

Laagje over laagje

Het recept

Bij het opzetten in laagjes, werk je eerst met mager:
Meng met niets of met een beetje terpentijn.

De volgende laag mag je wat druppeltjes olie in de terpentijn mengen. En zo werk je elke volgende laag met meer olie en minder terpentijn.

Ik meng olie en terpentijn in kleine potjes en schrijf op de deksel de mix: 10%, 25%, 50%. Als je veel lagen wil opzetten, is anders niet te onthouden wat er in de potjes zit.

Waarom krijg je deze tip eigenlijk? Wat is het effect van het verdunnen?

 • Dankzij het verdunnen van de verf, kun je met minder verf de opzet van je schilderij maken. Dat bespaart op materiaal.
 • Door te werken met verschillende lagen – en ook gebruik te maken van de kleuren in die lagen, krijg je diepte in je schilderij.
 • Schaduwen krijg je door de volgende laag niet helemaal over de donkere onderlaag te schilderen.
 • En misschien nog wel het belangrijkste: door rekening te houden met het oliegehalte in je mengsel voorkom je verkeerde droging van verf op het doek. Als je mager over vet schildert, dan droogt het bovenste laagje eerder dan de laag eronder en krijg je een ‘eierschaal’-effect : craquelé...

Meer schildertips? Volg een workshop bij Atelier Huiswerk Buren.
Deze tip is een verbeterde versie van ‘Laagje voor laagje’, verschenen op 2 september 2011.

 1. Prachtig schilderij, nu al. Hoeveel lagen zitten er op de foto ongeveer op? Leuk dat je in je bio schrijft dat je geniet van de werkelijkheid in beeld vangen. Dat heb ik met woorden :).

  • Dank voor je compliment, Judith. Dit zijn pas twee laagjes. Er komen er zeker nog 2 bij. Ik schilder ook graag met woorden. Ik genoot van je blog. Je schrijft goed!

 2. Wauw, straf dat je dit kan! Ik heb ooit zelf een tijdje getekend met potlood en houtskool, maar heb er de tijd, zin en inspiratie niet meer voor op dit moment.. Komt nog terug hoop ik, want vond het heel ontspannend! Benieuwd naar het eindresultaat!

  • Dank voor je compliment! Natuurlijk komt er wel weer een tijd dat je deze creatieve hobby weer oppakt. Het zal je veel voldoening geven. Net als het mij doet!

  • Dank voor je compliment. Grappig dat tekenen wel lukt. Het verschil is echt maar klein. Misschien moet je gewoon een keer oefenen? Ik leer het je graag!

  • Dank voor je compliment. De meeste mensen kunnen schilderen, jij vast ook. Misschien moet je gewoon een keer oefenen? Ik leer het je graag!

 3. Ik schilder zelf bijna nooit, maar de tips en technieken die je hier uitlegt zijn juist heel fijn voor mij als “beginner”. Het craquelé effect kan heel mooi zijn. Ik wil dat zeker eens bewust uitproberen.

  • Zeker doen, Ilona! Schilderen is echt niet zo moeilijk.
   Ik ben erg blij met commentaar, kom nog eens langs als je op zoek bent naar tips of als je een speciefieke vraag hebt!?

 4. Knap gemaakt! En dan is het nog lang niet af. Vroeger toen ik jong was schilderde ik veel. Natuurlijk niet te vergelijken met dit, maar ik hd er enorm veel plezier aan en deed ook echt mijn best om landschappen etc. te maken 🙂

  • Dank voor het compliment. Leuk dat je ook heb geschilderd. Die ervaring neemt niemand je af. Als je zin hebt, pak je het zo weer op!

  • Het leuke is dat (bijna) iedereen dit kan leren. Een beetje lef, eventueel een tip van een schilder en je maakt echt de mooiste dingen. De mensen die bij mij op les komen, gaan allemaal met de mooiste schilderijen naar huis!

 5. Ik vind het nu al prachtig!
  Weet je, ik vind dat echt prachtig wanneer mensen zoiets moois maken, maar mijn probleem is geduld… ik zie mezelf de volgende laag er al op kwakken nog voor de andere droog is en een hoop chaos en uiteindelijk eerder een surrealistisch schilderij als resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *