Opdrachtje

Schilderij in wording

Het blijft een feestje, zo’n vrolijk schilderij met dames en heren in de stijl van de wulpse dames. Het is ook heerlijk om zoiets te schilderen. Ik vereeuwig een hele familie op verzoek.

Met elke streek van de kwast
word ik zelf ook steeds vrolijker.

Het is geen klein doekje. Nee, lekker mega breed. Maar er moet ook heel wat op. Oma, opa, twee zonen, een dochter, hun partners en alle vijf de kleinkinderen. Met als toetje de honden en de schapen. Alhoewel er een klein kansje is dat de schapen niet meer op het doek passen: het is er al een beetje ‘crowded’.

Opbouw

Zoals je ziet schets ik eerst wat er allemaal op het doek komt. Niet te precies. Een schilderij is voor mij geen tekening of invuloefening. Tijdens het schilderen ontstaat het schilderij spontaan. Uiteindelijk is het resultaat dan het leukst.

Lichte kleuren eerst

Dankzij mijn schets weet ik waar de koppies komen en ook handen of andere onderdelen die licht blijven. Ik maak het mezelf gemakkelijk door alle handen, gezichten en dergelijke alvast te schilderen. Het gaat laagje voor laagje, dus echt invullen met neuzen en ogen is nog niet nodig.

Stap voor stap

Als volgende stap kleur ik de grote vlakken. De jurk van de schoondochter bijvoorbeeld. Meestal zie ik haar in paarse en donkerblauwe kleding. Dat wordt dus ook de kleur van haar jurk. Haar hand – straks met glas – schilder ik er lichtjes in. En voor haar komen de twee honden. Die ruimte houd ik vrij.

Wordt vevolgd

Het schilderij is nog niet klaar. Elke dag voeg ik een stapje toe. Op deze site en op Facebook kun je het proces volgen. Wil jij ook zoiets leuks maken?
Dat kan bij atelier Huiswerk Buren.

Contact

Weet dat je een schrijver – en schilder – heel erg blij maakt als je reageert. Ik ben heel benieuwd wat je van mijn werk vind en wat jijzelf voor moois maakt.

Margo