Vangwerk

Schilderij in opdracht Two friends - twee vriendinnetjes

Het is voorlopig de laatste woensdagmiddag dat ik het atelier open heb voor kinderen. Mijn trouwste gasten zijn er: Isabelle, Rosefie en Yldau. We schilderen spinnenwebben en paddenstoelen. Het is tenslotte herfst.

Hoe maakt een spin zijn web

Iedereen heeft weleens een spinnenweb gezien. Maar heb je het ook echt bekeken? Als ik de kinderen een web laat schetsen, blijkt dat ook zij niet echt hebben gekeken hoe zo’n web in elkaar zit. Een spinnenweb is heel kunstig gemaakt. Het zweeft niet zomaar in de lucht, het hangt ergens aan vast. Dat betekent dat de vorm van een web bepaald wordt door de draden waar het mee hangt. En ook het patroon van het net wordt helemaal bepaald door de draden van de spin. Niet zomaar een rondje dus. Ik laat ze een filmpje zien hoe een spin zijn web bouwt. En een foto van een web op de Aalsdijk.

Achtergrond eerst

De meiden bedenken alle drie een plek voor hun web. Een tak van een boom of paaltjes langs een wei. Ze beginnen met de achtergrond. Ze weten gelukkig alle drie dat pas op het allerlaatst het web geschilderd kan worden. Anders moet je wel met heel veel lijntjes rekening houden. Ze zijn best snel klaar. De spinnenwebben zijn niet al te groot, er is nog meer dan genoeg ruimte om nog iets te schilderen. Ze kiezen alle drie voor paddenstoelen. En Yldau schildert ook een kabouter. Een hele kleine. De resultaten staan op Facebook.

Piepkleine paddenstoelen van Yldau
Piepklein Yldau
Stevige paddenstoelen van Rosefie
Stevig   Rosefie
Ieniemienie Isabelle
Ieniemienie Isabelle

Wijze les

Terwijl ze er mee bezig zijn,  begin ik aan nieuw schilderij, een portret van Markies, een kat. Ik vind het lastig om de kat te vangen. Kijkt ze nu scheef of ligt ze recht Ik veeg de schets een paar keer uit en weet niet goed wat ik moet doen. Isabelle weet raad: ‘gewoon beginnen, Margo. Dat zeg jij ook altijd’. En dat doe ik dan maar. ‘Het komt vast goed’. – Dat zeg ik ook altijd.

Dauw op een web. Anders zou je de draden niet eens zien.
Dauw op een web. Anders zou je de draden niet eens zien.

Bewaren