Wat hoor jij? – les 8

Soms word je gewoonweg een beetje wanhopig van aanwijzingen van echte kunstenaars. Lees les 8 van Siegfried Woldhek en je snapt wat ik bedoel. Of niet? Dan heb je in iedergeval veel fantasie.

Abstract

Siegfried Woldhek vraagt om ons om te schilderen wat je hoort. Hoe schilder je een geluid? Dit klinkt als abstracte kunst. Wat dat is, lees je in Wikipedia: ‘De gezaghebbende Vlaams-Franse essayist-kunstenaar Michel Seuphor (pseudoniem van Fernand Berckelaers) definieert abstracte kunst als volgt: “Alle kunst die terecht slechts vanuit een gezichtspunt van de harmonie, de compositie, de ordening – dan wel de disharmonie, de decompositie, de willekeurige wanorde – moet worden beoordeeld, is abstract. Hierbij nemen kleur, vormstructuren en lijnen de plaats in van het figuratieve object, zowel in de schilderkunst als in de beeldhouwkunst”.’

Gevoel

Maakt je dat iets wijzer? Mij niet. In de volksmond is abstract gewoon een kliederboel of iets onherkenbaars waar je wel blij van kan worden, door de keuze van de kleuren of het ritme dat je erin herkent. En dan zijn we weer op vertrouwde grond. Zie les 3. Als je iets tekent of schildert waarmee de kijker wordt uitgedaagd om zelf de beelden verder in te vullen dan raak je hem ook. Positief of negatief, dat hangt dan weer een beetje af van wat je precies hebt geschilderd. Denk aan Guernica van Picasso.

Delen

Abstract schilderen doe ik weinig. als ik me dan eindelijk een keer te buiten ga aan spelen met geel en blauw op het doek, onstaan er uit het niets de contouren van een zeilschip. Dan kan ik de verleiding niet weerstaan en schilder dat ook…

 

Abstract schilderen is spelen. Laat je gaan en er ontstaat iets moois.
Spelen met Pruisisch blauw, Citroen geel en Zink wit. Wat doemt er op uit de mist?

 

Soms wordt abstract gewoon weer echt.
Het is zomaar een zeilschip geworden. We spraken over John Depp. Pirates of the Caribean?

 

Doe mee

Wil je ook aan de slag met potlood of kwast? Doe het dan gewoon. Lees de lessen van Siegfried Woldhek en probeer zijn tips toe te passen. Door te doen, leer je het meest. Smaakt het naar meer? In september start ik met mijn eigen tips op het web. Of kom langs in Buren!